Zaleca się, aby już na etapie planowania ciąży zadbać o prawidłową masę ciała, a następnie podczas oczekiwania na dziecko regularnie kontrolować swoją wagę. Dlaczego to tak istotne?

 

Waga mamy rośnie wraz z dzieckiem

W czasie ciąży na pewno przybędzie nam kilka nowych kilogramów – to zupełnie normalne. Na te dodatkowe kilogramy składa się wiele czynników – waga dziecka, łożyska, macicy, wód płodowych, piersi, zmagazynowana dodatkowa woda w organizmie, a także to, ile po prostu przybierze wówczas mama. Trzeba jednak pamiętać, że ciąża to nie jest dobry czas, by sobie folgować w diecie czy odpuścić wszelką aktywność fizyczną. Brak ruchu i nieodpowiednia dieta przyczynią się do zwiększenia masy ciała, a to nie jest korzystne dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia dziecka i samopoczucia mamy.

Prawidłowy przyrost wagi

Przyjmuje się, że normą jest przybieranie na wadze od 9 do 13 kg. To średnio o jeden kilogram więcej na miesiąc, przy czym warto mieć na uwadze, że w trzecim trymestrze waga na ogół wzrasta szybciej niż na wcześniejszych etapach ciąży. Bywa, że na samym początku ciąży kobiety zauważają u siebie spadek wagi (utrata kilogramów może mieć związek m.in. z osłabieniem apetytu, czy częstymi wymiotami). Kwestia tego, ile kilogramów można przybrać, jest jednak indywidualna. Wiele zależy od tego, z jaką wagą startujemy i czy przed ciążą miałyśmy prawidłowe BMI (BMI prawidłowe: 18,5-24,9). Jak wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców ze Szkocji, zbyt wysokie lub zbyt niskie BMI w ciąży wiąże się z większym ryzykiem komplikacji w czasie ciąży i po porodzie. Z analiz wynika, że ryzyko komplikacji wzrasta wraz ze wzrostem wartości BMI. Dodatkowo, u kobiet skrajnie otyłych ryzyko wystąpienia nadciśnienia i cukrzycy ciążowej jest trzykrotnie wyższe w porównaniu do kobiet o prawidłowej masie ciała. U kobiet z nadwagą wzrasta również prawdopodobieństwo komplikacji porodowych i konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia, którego wykonanie jest dodatkowo utrudnione na skutek obecności grubszej warstwy tkanki tłuszczowej.

Zbyt wiele kilogramów może być groźne

Nadmiar kilogramów u mamy nie pozostaje bez wpływu na zdrowie płodu. Im BMI kobiety bardziej odbiega od normy, tym większe jest ryzyko wystąpienia u dziecka zbyt dużej wagi urodzeniowej, tzw. makrosomii (waga powyżej 4 kg), a w przyszłości również cukrzycy, otyłości i chorób układu krążenia.

O prawidłową masę ciała warto zadbać więc już na etapie planowania ciąży, a w jej trakcie konieczna jest regularna kontrola wagi. Istotną rolę odegra tu prawidłowa, zdrowa, nieprzetworzona dieta oraz aktywność fizyczna, o której regularność warto zadbać przez cały okres ciąży. Ważne także, aby pamiętać, że ciąża to nie jest czas na odchudzanie się i nadmierne forsowanie swojego organizmu. Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników dla mamy i rozwijającego się dziecka, a aktywność powinna być umiarkowana i dostosowana do możliwości mamy i jej sytuacji zdrowotnej.

autor: Marta Mandżak-Matusek

Inne artykuły

Choroba dziecka spędza sen z powiek rodziców. Szczególnie, jeśli chorob…
Niemowlętom i małym dzieciom przygotowujemy posiłki lub też kupujemy go…
Ciąża to szczególny czas pod względem dbałości o swój stan zdrowia i…
Jakie sygnały będzie nam wysyłał organizm, że zbliżamy się do porodu?